همه چیز درباره ی موکتل یا ماکتیل
در این مقاله با انواع موکتل آشنا میشویم ، روش تهیه آنها را گامبهگام بررسی میکنیم و در پایان با معرفی کتاب آموزش بارتندری ، مسیر تبدیلشدن به یک بارتندر حرفهای را آغاز خواهیم کرد .
موکتیل ، ماکتیل یا موکتل کدام درست است ؟
درست ترین و رایج ترین شکل این واژه در فارسی موکتل است
این واژه از انگلیسی mocktail گرفته شده که ترکیبی از دو واژه ی mock ( به معنای تقلیدی یا غیر واقعی ) و cocktail ( به معنای نوشیدنی با الکل ) است . بنابراین mocktail به معنی ( کوکتل بدون الکل ) است .
املای درست به فارسی :
موکتل ( رایج ترین و صحیح تر بر اساس تلفظ انگلیسی )
ماکتیل ( تلفظ نادرست )
موکتیل ( ممکن است با ” ی” اضافی تلفظ شود که اشتباه است
تلفظ :
تلفظ صحیح این واژه در انگلیسی تقریبا “ماک تیل ” است ، اما در فارسی به دلیل تطابق بیشتر با آوا و ساختار فارسی ” موکتل ” جاافتاده و پذیرفته شده است .
موکتل چیست ؟ تعریف ساده و حرفه ای
به نوشیدنی بدون الکل که حداقل از دو جزء تشکیل شده باشد ، این نوشیدنی ها معمولا ترکیبی از میوه ها ، آب میوه ها ، سیروپ ( طعم دهنده ) ، آب گاز دار ، ادویه جات یا گیاهان معطر هستند .
تفاوت کوکتل و موکتل :
کوکتل نوشیدنی با الکل و موکتل نوشیدنی بدون الکل است .
طرز تهیه نوشیدنی موکتل در خانه
اگه مهمان داری و میخوای یه نوشیدنی حرفه ای ساده اما با ظاهر زیبا به سبک کافی شاپی جلوش بزاری فقط کافیه آبلیمو تازه ، آب آناناس و یه سیروپ بلو کاراسائو داشته باشی .
( طرز تهیه برای 1 نفر )
- آب آناناس پاکتی سن ییچ : 1/2لیوان ( 150 سی سی )
- آبلیمو تازه : 1 قاشق غذاخوری ( 20 سی سی )
- سیروپ بلو کاراسائو : 2 قاشق غذاخوری ( 30 سی سی )
- یخ : به مقدار لازم ( 2/3 لیوان )
- برش لیمو یا آناناس برای تزیین
طرز تهیه :
- لیوان سرو را با یخ پر کن ( یخها باعث ایجاد لایهبندی بهتر میشن ) .
- آب آناناس را به آرامی داخل لیوان بریز .
- آبلیمو را اضافه کن و کمی با آب آناناس مخلوط کن .
- حالا سیروپ بلو کاراسائو را به آرامی روی نوشیدنی بریز تا به ته لیوان بره و یک لایه آبی زیبا در پایین لیوان تشکیل بده .
- برای تزیین از برش آناناس، لیمو یا برگ نعناع استفاده کن .
انواع موکتل حرفه ای کافی شاپ با متد های مختلف
در کافیشاپ ، باید فراتر از ترکیب ساده طعمها بروید . استفاده از ابزارهایی مثل شیکر ، بار اسپون ، جیگر و تزئین حرفهای با گارنیش میوه ، نوشیدنی شما را به سطح بارتندری حرفهای نزدیک میکند . در این قسمت سه نوشیدنی با سه متد رایج در کافه و کافی شاپ را بررسی میکنیم .
1 . موکتل با متد شیک کردن ( Shaken ) :
متد شیک کردن ( Shaking ) در بارتندینگ یعنی ترکیب کردن مواد نوشیدنی درون شِیکِر با تکان دادن . این روش برای نوشیدنیهایی استفاده میشه که داخلشون آب میوه ، سفیده تخممرغ ، سیروپ ، خامه یا هر ترکیب دیگه ای وجود داره و نیاز به رقیق سازی ، هوادهی ، ترکیب و یکدست شدن بافت و غلظت نوشیدنی داره .
رسپی موکتل Blue cinnamon
نصف شاخه رزماری
سیروپ دارچین 10 ml
سیروپ بلو کاراسائو 10 ml
نعنا 5 برگ تازه
آبمیوه لیموناد 120 ml
آب آلوورا 30 ml
ترکیبات را درون شیکر بریزید و بعد از شیک کردن با استفاده از استرینر ( صافی ) درون لیوانی بریزید که از قبل 2/3 آن با یخ پر شده است .
2 . موکتل با متد مادل کردن ( muddled )
متد مادل کردن در بارتندینگ یعنی کوبیدن یا لهکردن ملایم برخی میوه ها و سبزیجات با ابزار مخصوصی به نام مادلر ، برای آزاد کردن عطر ، طعم و عصارهی آنها .
رسپی موکتل Purple Roar
10 عدد شاتوت
لیمو 3 wedge slice0
سیروپ رام 30 ml
نعنا 10 برگ
شاتوت و لیمو را درون لیوان بریزید و با مادلر آن را مادل کنید . سیروپ رام را اضافه کنید و مابقی لیوان را با یخ کراش پر کنید ، سپس آب سودا لیمویی را اضافه کنید .
موکتل با متد لیر ( layere )
متد لِیر ( Layer ) در بارتندینگ به تکنیکی گفته میشه که در آن نوشیدنیها با چگالیهای متفاوت بهآرامی روی هم ریخته میشن تا لایههای جداگانه و مشخصی ایجاد کنن .
رسپی موکتل لیر ( layer )
سیروپ کرنبری 30 ml
آب لیمو 20 ml
آبمیوه هلو 90 ml
سودا بلوبری top
سیروپ کرن بری و آب لیمو را درون لیوان بریزید ، 2/3 لیوان را از یخ پر کنید سپس آب هلو را به آرامی روی یخ بریزید و در نهایت سودا بلوبری را به آرامی اضاف کنید .
یادگیری حرفهای ساخت موکتل در کتاب آموزشی راهنمای باریستا
اگر میخوای مثل یک بارتندر حرفه ای موکتل خلق کنی ، کافیه همین الان کتاب راهنمای باریستا رو دانلود کنی .
بخشی از سرفصل های کتاب فصل آموزش بارتندر
میکسولوژی
ابزار شناسی بار سرد
معرفی لیوان ها و تاثیر آن ها بر نوشیدنی
متد های سرو نوشیدنی
انواع نوشیدنی های ترکیبی
صفر تا صد گارنیش نوشیدنی
سنسوری زبان و طعم شناسی
تاثیر دما در طعم نوشیدنی
بالانس حرفه ای طعم ها
اسید شناسی
ساختار و اناتومی ماکتیل
انواع سیروپ و ساخت سیروپ
چارت و رسپی نویسی استاندارد
. . .
سوالات متداول
1 . بهترین رسپی موکتل برای منوی تابستانی چیه ؟
برای منوی تابستانی ، موکتل باید خنک ، باطراوت ، رنگی ، و سبک باشه :
موکتل استوایی تابستانی ( Tropical Splash )
- آب آناناس : 40 ml
- آب انبه : 30 ml
- آب پرتقال : 30 ml
- سیروپ نارگیل : 10 ml
تمام ترکیبات را درون شیکر بریزید ، شیک کنید و سپس سرو کنید .
2 . برای تهیه ی یک موکتل حرفه ای چه ابزار هایی نیاز داریم ؟
شیکر ، مادلر ، بار اسپون ، استرینر ( صافی ) ، جیگر ، میکسینگ گلس ، چاقو و تخته کار .
3 . چطوری یه موکتل لاکچری و بدون الکل برای مهمانان خود سرو کنم ؟
موکتل ( Ruby Dawn )
- آب انار : ml 40
- آب پرتقال خونی یا پرتقال تازه : ml 30
- سیروپ رز : ml 10
- سودا لیمویی ( اختیاری برای گازدار شدن )
ترکیبات را درون شیکر بریزید ، شیک کنید سپس درون لیوان بریزید و اگر خواستید نوشیدنی را گاز دار کنید در آخر تقریبا یک سوم لیوان را سودا لیمویی اضاف کنید .
4 . چطور یه موکتل رژیمی ، بدون شکر ، سالم و با طراوت بزنم ؟
موکتل توتفرنگی لیمو ( Fit Berry Splash )
- توتفرنگی تازه : 5 عدد
- آب لیمو تازه : ml 25
- آب سرد تسویه : به مقدار لازم
- چند برگ نعناع
توت فرنگی و نعنا را داخل شیکر بریزید و مادل کنید تا عصاره و رایحه ی آن آزاد شود . سپس آب لیمو و آب تسویه را اضاف کنید ، شیک کنید و از صافی عبور دهید و درون لیوان بریزید .